Recht op huurtoeslag | Huursubsidie berekenen

De huurtoeslag is een bijdrage die u kan krijgen als u in een huurhuis woont. Niet iedereen kan aanspraak maken op deze toeslag. Woont u alleen of met partner? Heeft u spaargeld of beleggingen? Afhankelijk van uw persoonlijke situatie (voornamelijk hoogte inkomen) mag uw vermogen niet meer bedragen dan 20 tot 50 000 euro.

Omdat er nogal wat voorwaarden te vervullen zijn hebben veel mensen geen recht op de huurtoelage, zoals bijvoorbeeld studenten. Een betere oplossing is een goedkoop pand zoeken, dat doet u bijvoorbeeld via de websites Esteon, Housiq of Direct Wonen Huren. Een andere idee is simpelweg het aanbod van kamers goed vergelijken, deze zijn vaak niet alleen op studerende mensen gericht. Op Kamernet kan je panden zoeken op uw status als student, werkende student, werkende of werkzoekende.

Een andere optie is een appartement huren met andere huisgenoten. Huisgenoten kan je zoeken op bijvoorbeeld Kamernet. Appartementen en kamers kan je zoeken op de websites Kamer en Kamertje.

Kort gezegd dient u aan de volgende voorwaarden te voldoen om huurtoeslag te ontvangen:

  • Ouder dan 18 jaar(in een aantal situaties kan men onder de 18 jaar ook huurtoeslag ontvangen).
  • Een zelfstandige woonruimte wordt gehuurd
  • U en uw eventuele partner en/of medebewoners staan ingeschreven bij de gemeente op uw woonadres.
  • Er staan geen andere personen ingeschreven pp uw woonadres bij de gemeente (behalve een eventuele onderhuurder).
  • U en uw eventuele partner hebben de Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning.
  • Uw gezamelijke inkomen en de huurprijs zijn niet te hoog.
  • Uw vermogen is niet te hoog.

Als u aan deze voorwaarden voldoet dan heeft u recht op huurtoeslag. In andere situaties is het ook mogelijk om huursubsidie te krijgen. Dit zijn bijzondere situaties zoals wanneer u iemand in het huishouden hebt die gehandicapt is, co-ouders bent of een huishouden van 8 of meer personen hebt. In deze bijzondere situaties is het mogelijk dat er recht op (meer) huurtoeslag bestaat.

Hulp nodig?

Aanvragen, wijzigen of stopzetten van de huurtoeslag? Regel het hier.
Populaire Zoekwoorden

Huursubsidie berekenen

Huurtoeslag aanvragen

Recht op huurtoeslag